aan de orde van de dag zijn


aan de orde van de dag zijn 1.0

gepland zijn voor bespreking, behandeling of uitvoering; op de agenda staan

Algemene voorbeelden


Een uitgebreider bronnenonderzoek om deze mensen alsnog te groeperen, en zo dit deel verder uit te spitten, is niet aan de orde van de dag wegens de opgegeven tijdslimiet.

http://home.planetinternet.be/~sintlod8/annelies/deel_III_hfst_1.htm

De Gimv is geïnteresseerd in de mobilofonie en zal een eventueel voorstel bestuderen. Maar momenteel is dat er nog niet. Belgacom benadrukte gisteren dat de openstelling niet aan de orde van de dag is. Er is geen beslissing genomen.

De Standaard,

aan de orde van de dag zijn 2.0

geregeld gebeuren; zich voortdurend voordoen; algemeen gangbaar of gebruikelijk zijn

Algemene voorbeelden


Al weken wordt de Amsterdamse haven geconfronteerd met arbeidsonrust waarbij werkonderbrekingen en actievergaderingen aan de orde van de dag zijn.

NRC,

Multinationals opereren in een mondiale omgeving, de wereld is hun speelveld. In die wereld zijn grote fusies en overnames aan de orde van de dag.

http://www.belastingdienst.nl

Ontvoeringen zijn in Colombia aan de orde van de dag. Zowel misdadigers als politieke opponenten houden zich er mee bezig. Maar vooral in kringen van de drugshandel is ontvoering een veelgebruikt middel om pressie uit te oefenen.

NRC,

aan de orde van de dag zijn 3.0

actueel zijn als gespreksthema; algemeen besproken worden

Algemene voorbeelden


In alle media werd er uitvoerig over geschreven en gesproken en de vraag hoever actuele kunst mag gaan, was volop aan de orde van de dag.

Mise-en-scène, Axel Bouts,

Het is dan ook niet verwonderlijk dat het debat omtrent een wettelijke regeling voor euthanasie (opzettelijke levensbeëindiging op verzoek van de patiënt) aan de orde van de dag is.

http://www.med.kuleuven.ac.be/general/medical_ethics_euthanasia_nl.html,

Ze hebben ook allemaal veertig dagen gevast, knikken ze overtuigend, waarbij al heel snel duidelijk wordt dat vasten niet echt meer op de oude leest is geschoeid. Een snoepdoos bij de hand houden om daar veertig dagen lang elk gekregen of gekocht snoepje in op te bergen, klinkt de kinderen duidelijk verouderd in de oren. Maar het onderwerp zelf is nog wel aan de orde van de dag.

http://www.gva.be/dossiers/-p/pasen/kinderen.asp,

Slagwoorden als inspraak, open debat, overleg, consultatie bij de besluitvorming, participatie, kortom nieuwe politieke cultuur van het hoogste niveau, waren bij deze nieuwe bevoegdheid aan de orde van de dag.

http://www.leuven.be/showpage.asp?iPageID=290,